wtorek, 26 lutego 2013

Bananowo-czekoladowe mufinki ze słonecznikiem


Witajcie:)
Dzisiaj kolejny przepis z serii 'odchudzonych'. Tym razem postanowiłyśmy upiec czekoladowe muffinki -każda z nich ma tylko 77 kcal. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, dlatego idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Możecie je dowolnie modyfikować i zmieniać dodatki według własnych upodobań, na przykład wyeliminować z przepisu mąkę pszenną i zastąpić ją pełnoziarnistą. A jeśli uwielbiacie słodsze desery, możecie posypać je po wierzchu cukrem pudrem:) Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki(na ok 20 sztuk):
50g masła (najlepiej light)
50g gorzkiej czekolady
15g kakao 
25g płatków owsianych
25g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 jajko
160g mąki pszennej
40g cukru pudru
25g ziaren dyni lub słonecznika
łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50ml mleka
1 dojrzały banan, rozgnieciony
150ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.

2. Na małym ogniu, rozpuść w garnku czekoladę i masło, po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

3. Pozostałe składniki wymieszaj razem w misce, na koniec dodaj przestudzoną masę maślano-czekoladową. Starannie wszystko wymieszaj i wyłóż do papilotek (najlepiej użyć foremek silikonowych, gdyż gotowe mufinki nie odchodzą idealnie od zwykłych papilotek). 


4. Mufinki piecz ok 15-18 minut, tak by wyrosły i były zarumienione.

Nasze oceny:

Basia: Jestem łakomczuchem, dlatego bardziej odpowiadałaby mi słodsza wersja tych muffinek, następnym razem dodam do nich na przykład miodu. Moja ocena 7/10.


Julka: Fajna alternatywa dla tych bardziej tuczących mufinek. Jak na małą ilość cukru były całkiem słodkie, to pewnie za sprawą banana. Moja ocena: 8/10.

1 komentarz:

  1. Wyglądają na bardzo smaczne i w ogóle macie śliczne papilotki!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter